hits

januar 2017

Trond har slanket seg nærmere to tonn

legs on scales
Photo: yayimages.com

Trond Jørgensen (60) hadde mistet jobben hvis han gikk opp i vekt. For de fleste av oss handler vekten om å føle seg vel, men for jockey Trond Jørgensen ville bare noen få kilo ekstra ført til at han måtte se seg om etter en ny karriere. På sitt letteste veide den 167 cm høye jockeyen bare 52 kg. I løpet av karrieren har han totalt slanket seg nærmere to tonn.

Legendarisk
Med sine 60 år er Trond Jørgensen Skandinavias eldste, aktive jockey. I løpet av 44 år har han hatt stor suksess på hesteryggen med over 500 seire bare i Norge. For å mestre hester som veier opp mot 600 kg og har en toppfart på 70 km/t må man være i toppform både fysisk og mentalt. Som om det ikke er nok må jockeyene i tillegg tilfredsstille strenge vektkrav. 

Les også: Sel ble skyld i skilsmisse

Veier knapt 50 kg
I alle galoppløp skal hver hest gå med en fastsatt vekt på ryggen som varierer stort sett fra 52 - 65 kg, men noen ganger så lavt som 48 kg. Det er jokeyens oppgave å sørge for at han eller hun tilfredsstiller den bestemte vekten. Veier man for lite bruker man en større sal eller innlegg av bly. Veier man for mye må man slanke seg. Man trenger ikke kunne ri de aller laveste vektene for å bli jockey, men man bør kunne greie 57,5 kg. Det letteste utstyret veier ca. 2 kg så da må jockeyen veie maks 55,5 kg. 

Kan gå ned 4 kg på en dag
Løpssesongen i Norge er fra april til desember. Dvs. at  jockeyene slipper å tenke så mye på vekten i vintermånedene. 6-7 uker før sesongstart begynner slankekjøret. Trond må som regel ta av 8 kg på disse ukene. Hvis han skal ri ekstra lave vekter må han i tillegg sitte i badstuen på løpsdagen. På det meste kan han gå ned over 4 kg på en dag i badstuen. Det sier seg selv at det er tøft å prestere fysisk når man har mistet så mye væske. Mange er ikke klar over hvor tungt det er å ri løp. Det kan sammenliknes med storslalåm eller super-g siden man sitter i hockey i to minutter. På oppløpet gjelder det å dytte hesten så godt man kan fremover og kan sammenliknes med å stake oppløpet i sprint i langrenn. 

Tronds tips for å holde vekten
Trond forteller at det finnes ingen snarvei til slanke seg. Prinsippet er at forbruket må være større enn inntaket. Han har selv slanket seg ca. 350 kg i løpet av karrieren, samt kvittet seg med 1,5 tonn svette i badstuen. Å holde vekten krever mye disiplin med en strikt diett og trening. På en typisk dag spiser Trond kornblanding til frokost, en banan og et rundstykke til lunsj og kjøtt, fisk eller kylling med salat eller grønnsaker til middag. Han holder seg unna poteter, ris og saus. Han rir mye som er veldig god trening i seg selv, noen ganger opptil 6 - 7 hester om dagen. Løping og sykling er også effektivt for å holde vekten. Små ting som å gå trappen i stedet for å ta heisen er en selvfølge. For å kutte ned på tiden i badstuen på løpsdagene hender det han tar på seg vinterklær og setter varmeapparatet på fullt midt på sommeren. Trond Jørgensen i aksjon