hits

august 2016

Galoppens store dag på søndag

Norsk Derby 2015

Søndag 28. august er det klart for Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane i Bærum. I tillegg til spill, sport og spenning lover arrangøren tivoli, klovn og ponniridning for barna og selvfølgelig den velkjente hatteparaden.

Derbydagen er den løpsdagen som tiltrekker seg mest publikum gjennom hele sesongen med 5 - 6000 besøkende. Både hesteinteresserte og ikke-hesteinteresserte strømmer til for å se flere av Skandinavias beste hester i aksjon. 600 000 kroner venter vinneren av Norsk Derby. I tillegg avholdes det prestisjetunge Marit Sveaas minneløp denne dagen med hele 800 000 kroner i førstepremiepott. 


Folkefest
En vanlig misoppfatning er at Derby er forbeholdt rike hesteeiere i designerkjoler og hatt. Riktig nok er det mange som tar på seg finstasen denne dagen, men dette er først og fremst en folkefest der alle er velkomne. Ikke minst barna. Når det gjelder mat varierer tilbudet fra 3-retters middag til spansk buffet og klassisk grillmat med burgere og pølser. Derbyets historie
Derby er navnet på et av de mest kjente storløpene innen galoppsporten. Det første Derbyet ble avholdt i 1780 i Epsom, Storbritannia. Nå har nesten alle land som avholder galoppløp sitt eget Derby. Dette er et løp som avholdes én gang i året på gressbanen. Kun 3 år gamle hester kan stille til start. Derby går over 2400 meter, dvs. et løp for hester som liker distanse. En Derby-seier er en hver hesteeiers store drøm. Selv om det finnes andre løp med høyere premiepott regnes Derby som noe av det mest prestisjetunge en galopphest kan oppnå i karrieren. 

Norsk Derby 2015

Hestene
Hesten Our Last Summer har imponert stort så langt og har et klart favorittstempel i Norsk Derby. Han får imidlertid hard konkurranse av topphester som Gideon og Pas de Secrets. I Marit Sveaas Minneløp er en rekke topphester anmeldt. Vi nevner tidenes mestvinnende skandinaviske galopphest Bank Of Burden som jakter sin tredje seier i løpet. I tillegg hester som Coprah, Hurricane Red, Icecapada, Fearless Hunter,Quarterback og Ragazzo. Det er også anmeldt hester fra England, Frankrike og Tyskland.

Les mer om Norsk Derby her.  

Et stikk kan drepe hunden

Bee
Licensed from: brm1949 / yayimages.com


Det var en fin sommerdag med strålende sol og fuglekvitter. Hunden min Onela løp fritt rundt på gården og lekte med de andre hundene og hestene som vanlig. Hun var bare ett år gammel og verden var ennå uutforsket. Lite visste hun (og jeg) om at uskyldig lek brått skulle bli livstruende.

Akutt dårlig
På rideturen var alt som normalt. Onela løp om kapp med de andre hundene, jaget sommerfugler og gravde etter jordrotter. Tilbake på stallen stjal hun en gulrot og tok seg en hvil i skyggen. Da jeg var ferdig i stallen skulle vi på tur med en venninne. Jeg fant frem båndet og gikk ut til Onela. Det var maks fem minutter siden jeg så henne løpe lykkelig omkring. Nå satt hun med hengende hode midt på plenen. Da jeg kom bort til henne forstod jeg raskt at noe var galt. Hun var helt apatisk, registrerte knapt at jeg snakket til henne eller at jeg bar henne inn. Tankene fór gjennom hodet. Heteslag? Dehydrering? Forgiftning?

I sjokk
Etter en lynrask undersøkelse kunne jeg fastslå at Onela var i ferd med å gå inn i sjokk. Det vanligvis rosa tannkjøttet var kritthvitt og tørt, pulsen var svak og hun hadde nå nesten mistet bevisstheten helt. Sjokk i medisinsk forstand betyr sirkulasjonssvikt. Sjokk kan oppstå som følge av indre eller ytre blødninger, heteslag, forgiftning, allergisk reaksjon, alvorlig infeksjon, hjertesvikt, mm. Sjokk krever umiddelbar behandling, hvis ikke kan hunden dø.

Livsreddende behandling
Jeg visste fortsatt ikke hvorfor Onela hadde fått sjokk, men at jeg måtte gjøre noe raskt. Heldigvis hadde jeg det mest nødvendige utstyret i bilen. Nå kom også min venninne som raskt ble utnevnt som dyrepleier. Jeg la en permanent kanyle inn i benet til Onela og la henne på drypp. Ved sjokktilstander trenger hunden raskt intravenøs væskebehandling for å stabilisere sirkulasjonssystemet. Etter noen minutter kviknet hun litt til. Fremdeles lå hun langflat, men hun begynte å få tilbake fargen i tannkjøttet, bevisstheten og hun registrerte omgivelsene.


 

Allergisk reaksjon
Vi la Onela i bilen og tok henne med til klinikken. Ikke lenge etter at vi kom dit begynte hun å hovne opp i ansiktet. Først rundt øynene, deretter ble det bare verre og verre. På kort tid var hele hodet hovent og man kunne høre på pusten at nesegangene også begynte å tette seg. Jeg forstod da at Onela mest sannsynlig hadde reagert allergisk på noe og dermed fått anafylaktisk sjokk. Hun fikk en sprøyte med medisin mot allergisk reaksjon. Hevelsen begynte raskt å gå ned igjen og etter en times tid så hun nesten ut som seg selv igjen. Den lille kroppen var så sliten og trett etter alt som hadde skjedd, men jeg visste nå at faren var over. Insektsstikk
Da hevelsen i ansiktet var nesten helt borte, var det til slutt kun en tydelig kul igjen på nesen. Mest sannsynlig ble Onela stukket av en veps eller bie og fikk en alvorlig allergisk reaksjon. Rask behandling hos veterinær i slike situasjoner er forskjellen på liv og død. Dagen etter den dramatiske episoden var Onela helt frisk og lekte med de andre hundene som om ingenting var skjedd.
 

Slutt på båndtvangen fra 20. august

Purebred dog outdoors on a sunny summer day.

Nå er det endelig slutt på båndtvangen! Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder over hele landet. Dette er for å beskytte dyre- og fuglelivet i perioden de får unger. Husk at kommunene kan innføre særskilte regler om båndtvang. Det betyr at i visse områder som f.eks. naturreservat, parker, barnehager, friområder, mm. kan det være båndtvang hele året.

Les mer om båndtvang her

Hvilken hunderase bør du velge hvis du har barn?Når du skaffer deg en hund skaffer du deg et nytt familiemedlem. Det er svært viktig at avgjørelsen er gjennomtenkt. En hund gir enormt mye glede, men innebærer også mye ansvar. Det er viktig å velge en rase som passer til det miljøet og livsstilen du kan tilby hunden. Å bruke tid på å velge riktig rase kan være forskjellen på å skaffe seg en bestevenn eller et problem. 

Godt gemytt er viktig
Har du barn bør du velge en rase som er kjent for å ha et stabilt, godt gemytt og er tålmodig. Barnas alder og hvor mye du ønsker at barna skal håndtere hunden er også viktige faktorer når du skal velge rase. Ønsker du at barna skal kunne gå tur med hunden alene bør du velge en rase som ikke er altfor stor. Generelt er ofte tisper roligere enn hannhunder. 

Aktivitetsnivå
Husk også å ta hensyn til hvor mye aktivitet rasen du velger trenger. En understimulert hund blir fort vanskelig å ha med å gjøre. Mange førstegangseiere har et feilaktig inntrykk av hvor mye mosjon og aktivering en hund krever. Et godt eksempel er retrieverne som er svært populære familiehunder. Retrieverne har et vennlig gemytt og er lærevillige. De egner seg ypperlig sammen med barn, men krever mye mosjon. Enkelte førstegangseiere har et feilaktig inntrykk av at disse rasene er rolige hunder som bare kan rusle rundt i hagen. 

Velg en frisk hund
Når du har valgt rase gjelder det å finne en oppdretter som er seriøs og avler på sunne hunder med godt gemytt. Det kan være stor variasjon på helse og gemytt innen samme rase. Sett deg inn i hvilke arvelige sykdommer som forekommer hos den aktuelle rasen. Typiske arvelige sykdommer du bør se opp for er allergi og hudproblemer, hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD), løse kneskåler, ryggproblemer, hjertefeil og ulike øyesykdommer. Unngå å velge valper som virker puslete og stakkarslige selv om de er søte. Hunder med kroniske sykdommer krever ofte mye oppfølging. 

Les også: Hvorfor spiser hunder avføring?

Følg bloggen på Facebook og Instagram

Forslag på raser til deg med barn

Middels aktivitetsnivå
Mops
Bichon havanaise
Cavalier King Charles Spaniel
Border terrier
Newfoundlandshund
Berner sennenhund
Appenzeller sennenhund
Grosse schweizer sennenhund
Sankt BernhardshundHøyt aktivitetsnivå
Labrador retriever
Flatcoated retriever
Golden retriever 
Portugisisk vannhund
Spansk vannhund
Lagotto (italiensk vannhund)
Puddel
Bull terrier
Irsk ulvehund
Grand danois
Border terrier


Veldig høyt aktivitetsnivå
Irsk setter
Engelsk setter
Vorstehhund
Boxer

Det finnes også selvsagt mange fine blandingshunder!

Sjekk om din hund er overvektig

fat pug dog on a scale not happy about it

Overvekt er et kjent og stadig økende helseproblem hos hunder. Med overvekt menes at hunden har mer kroppsfett en den skal ha. Overvekt kan redusere både livskvaliteten og livslengden til hunden din betraktelig. Mange eiere vet ikke at hunden deres er overvektig eller de fornekter det. Det er derfor viktig å vite hvilke helseplager overvekt kan føre til og hvordan man ser at hunden er overvektig.

Overvekt gir helseplager
Her er en liste over helseplager overvekt kan føre til hos hund:
- Dårlig utholdenhet
- Lite overskudd, hunden virker eldre enn den er
- Tungpustethet
- Halthet og stivhet som følge av overbelastning
- Økt risiko for skader på sener og leddbånd som f.eks. korsbåndsskade
- Heteslag. Overvektige hunder tåler varme dårligere
- Problemer med å vaske seg bak
- Hudbetennelser i foldene av hud som dannes
- Diabetes
- Høyt blodtrykk
- Hjerteproblemer
- Redusert leverfunksjon
- Fødselsproblemer
- Økt risiko ved sedasjon og narkose

Hvor mye skal hunden veie?
Mange eiere lurer på hvor mye hunden skal veie. Variasjonen i vekt innen en rase kan være stor. Det er derfor mer hensiktsmessig å se og kjenne på hunden din enn å kun se på vekten. Vekt er likevel et nyttig hjelpemiddel for å enkelt overvåke hunden din. Det er nyttig å prøve å finne idealvekten til akkurat din hund. Spør gjerne veterinæren din om å estimere idealvekt for deg. 

Bodyscore
For å angi hvilket hold hunder er i brukes et system med bodyscore. Her graderes holdet til hunden fra 1 - 5 eller 1 - 10. I Norge er det vanligst å bruke 1 - 5. Graderingen kan sammenliknes med BMI hos mennesker. 
 

Slik ser du om hunden er overvektig
Legg håndflatene på hver side av hundens brystkasse over ribbena. Dra hendene frem og tilbake. Ribbena skal være lette å kjenne, men det skal være ca. 2 - 5 mm med underhudsfett mellom ribbena og huden (rasevariasjon). Hvis du må stikke fingrene inn mot ribbena for å kjenne dem er hunden for tykk. Metoden fungerer fint uavhengig av rase og pelstype. Ribbena skal ikke være lett synlige når hunden står rett opp og ned. På atletiske raser som greyhound og whippet kan man av og til skimte ribbena når hunden er i bevegelse.

Sett ovenfra skal hunden ha timeglassfigur med en markert midje. Det skal ikke være store depoter av fett rundt haleroten. Sett fra siden skal det være en tydelig buet linje fra brystkassen over buken og opp mot lysken. Buken skal ikke være veldig innsunken. På langhårede hunder kan dette være vanskelig å se. Det er ofte lettere når hunden er våt.