hits

september 2016

Kan katter gjøre oss friskere?

Cat sleeping
Licensed from: alenkasm / yayimages.com

Det er en kjent sak at katter maler når de er tilfredse, men har du noen gang tenkt over at den durende lyden kan ha helsebringende effekter? Forskning tyder på at maling kanskje er en av kattens hemmeligheter til sine ni liv. 

Lydbølger
Maling er lydbølger med frekvens mellom 25 og 150 hertz. Nøyaktig hvordan mekanismen for å lage denne lyden fungerer, vet man ikke sikkert. Katter maler på både inn- og utpust. Dette skiller maling fra kattens andre lyder som kun skjer på utpust. Man antar at lyden produseres i strupehodet ved hjelp av stemmebåndene og musklene som befinner seg her. Et samspill mellom nervesignaler til musklene og luftstrømmen når katten puster får stemmebåndene til å vibrere. 

Helende effekt
Forskning tyder på at lydbølger med samme frekvens som kattens maling kan ha helsebringende effekter. Lydbølgene kan bidra til økt bentetthet slik at knoklene blir sterkere og gjøre at sår og skader gror raskere. Man tror også at maling bidrar til å holde kattens muskelmasse ved like. Vibrasjonene gjør at musklene stimuleres selv når katten hviler. På denne måten kan katten opprettholde sin muskelmasse med minimal bruk av energi. 

Kan vi lære av kattene
Det er fortsatt mye mystikk rundt kattens maling, men kanskje kan vi med tiden bruke kunnskapen i humanmedisinen. For syke og skadede mennesker som blir sengeliggende over lang tid er tap av muskel- og benmasse en alvorlig bieffekt. Ved å opprettholde er sterkt muskel- og skjelettsystem kan disse pasientene komme seg raskere på bena. Også astronauter som befinner seg i vektløs tilstand er avhengig av trening og behandling for å unngå stort tap av muskelmasse. Lyden av en malende katt har dessuten stressreduserende effekt på mange mennesker. 

Happy blonde with pet cat on sofa
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

9 tips når hunden har løpetid

breeding
Licensed from: cynoclub / yayimages.com

 

1. Hold henne i bånd
Uansett hvor lydig hunden din er bør du ha henne i bånd under løpetiden. Selv om du har kustus på din hund kan du møte på hannhunder som blir rimelig ulydige når de får ferten av løpetid.

2. Vis hensyn til hunden din
Under løpetiden er det mye hormoner i sving. Noen tisper blir slappere enn vanlig. Ikke tving henne til å være med på hard fysisk aktivitet som løpeturer, sykkelturer, o.l. hvis hun ikke virker i form. 

3. Truse
Det finnes egne truser for tisper med løpetid. Dette hindrer hunden fra å blø på tepper, møbler og annet inventar. Hvis hunden din ikke er blant de aller største rasene, går det også an å bruke en vanlig bleie og klippe hull til halen. 

4. Unngå unødvendig kontakt med andre hunder
Du må selvfølgelig gå tur med henne, men prøv å ta hensyn til andre. Tisper med løpetid kan lage mye frustrasjon og dårlig konsentrasjon hos hannhunder. Unngå hvis mulig utstillinger, jaktprøver, kenneler, o.l.

5. Hold øye med henne
Vær forsiktig med å la hunden være alene i hagen som hun pleier. Tisper som vanligvis er svært hjemmekjøre kan plutselig stikke av når de har løpetid. I tillegg kan hun tiltrekke seg ivrige friere som rømmer hjemmefra og gjør alt de kan for å komme over, under eller gjennom gjerdet.

6. Luktfjerner
Det finnes flere produkter som er beregnet for å gjøre løpetidlukten vanskeligere å kjenne for hannhundene. Blant annet kan man bruke litt olje med lukt av mentol, peppermynte eller eukalyptus på halen.

7. Gul sløyfe
Du kan binde en gul sløyfe på halsbåndet eller båndet til hunden. Dette forteller andre hundeeiere at du ønsker at de skal holde avstand. 

8. Slutt på blod betyr ikke at faren er over
Husk at hos de fleste tisper er det etter de slutter å blø de faktisk er fruktbare. Som regel er tispen mest fruktbar dag 11 - 15 etter dagen hun begynte å blø. Hos de fleste tisper har blødningen på dette tidspunktet avtatt betraktelig eller stoppet helt. 

9. Masse kjærlighet
En tispe med løpetid trenger ekstra kjærlighet. Gi henne gjerne ekstra oppmerksomhet i form av kos, lydighetstrening, søk, lek, pelsstell og annet du vet hun liker. 

Cute family petting their golden retriever on the couch
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


 

Med id-merking kom hunden til rette

Løpetid er en litt slitsom periode for de fleste hundeeiere der man må passe godt på både sin egen hund og velvillige friere. Onela har løpetid hver åttende måned, noe som er ganske gjennomsnittlig. Hun blir heldigvis ikke helt skrullete slik enkelte tisper blir, men enda litt mer vimsete enn vanlig. 

Etter en stund alene i løpestrengen fant hun ut at hun ville ta seg en tur på egenhånd. Da jeg kom tilbake hadde hun dratt av seg halsbåndet og var sporløst forsvunnet. Vanligvis går hun ikke særlig langt hjemmefra, men under løpetiden kan man ikke stole på tisper. Etter en times leting i nabolaget var det fortsatt ingen spor etter Onela. Jeg satte meg i bilen og kjørte på kryss og tvers i områder jeg vet det er mye hunder. 

Så plutselig ringte telefonen. Det var fra den lokale dyreklinikken som lurte på om jeg savnet en liten hvit hund.. En snill dame hadde levert Onela der og takket være mikrochipen fant de nummeret mitt. Siden Onela er født og id-merket i Sverige har jeg etterregistrert chipen hennes i Dyreidentitet. Dette må gjøres med alle hunder som er id-merket i utlandet. Les hvordan det gjøres her.

Onela satt strålende fornøyd og ventet i resepsjonen på dyreklinikken der hun hadde blitt fôret med godbiter og fått masse oppmerksomhet. Heldigvis var hun bare 4-5 dager ut i løpetiden så jeg slapp å bekymre meg for uønsket drektighet. 

Les mer om id-merking her

Les mer om løpetid her
 

5 grunner til at hunden slikker deg

Best friends
Licensed from: mihhailov / yayimages.com

1. Glede
At hunden kaster seg over deg og slikker deg er et sikkert tegn på gjensynsglede. Hunder bruker slikking for å uttrykke kjærlighet og hengiventhet og knytte bånd til hverandre og mennesker de er glade i.

2. Kommunikasjon og oppmerksomhet
Slikking er en viktig del av hundens kroppsspråk. Det er et vennlighetstegn som ofte betyr ?la oss være venner? i møte med andre hunder. Hunder bruker også slikking som en måte å få oppmerksomhet hvis de f.eks. er sultne, tørste, må tisse, etc. 

3. Bli kjent
Hunden bruker slikking som en måte å utforske verden på. Ved å slikke på deg forsterkes lukten av deg og dere blir enda bedre kjent. 

4. Vasker deg
Hunder slikker seg selv og andre for å holde seg rene. Din beste venn hjelper gjerne deg også med hygienen..

5. Du smaker godt
Hunder kan slikke deg rett og slett fordi du smaker godt. Når vi svetter vil det gjøre at huden vår smaker salt. Noen ganger har vi usynlige rester av mat på oss. Ulike hudpleieprodukter er også snadder for hundene. Husk at hudkremer o.l. ofte inneholder vitamin A og D som hunden ikke skal ha for mye av. 

Licking the glass
Licensed from: Iko / yayimages.com