hits

oktober 2016

Hvorfor spiser hunder avføring?

dachshund dog
Licensed from: leungchopan / yayimages.com

At hunder spiser avføring er en vanlig kilde til frustrasjon hos hundeeiere. Et studie viste at ca. 16 % av hundene spiste avføring regelmessig. 85 % av disse spiste andre hunders avføring, mens 15 % spiste sin egen.

Uvanen varierer mellom raser. F.eks. er problemet vanlig blant border collie og shetland sheepdog der nærmere 40 % av hundene spiser avføring. Også retrieverene spiser ofte avføring. Hos andre raser som f.eks. puddel er problemet svært uvanlig. Koprofagi er vanligere blant tisper enn hannhunder. Kastrerering/sterilisering øker også sjansen for at hunden spiser avføring. Det er mange mulige årsaker, både medisinske og atferdsrelaterte. Dersom hunden din spiser avføring er det viktig å utelukke medisinske årsaker.


Medisinske årsaker:
- Fôr med dårlig kvalitet
- For lite fôr
- Innvollsorm
- For lite produksjon av fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen (Eksokrin pankreasinsuffisiens/EPI
- Dårlig næringsopptak fra tarmen
- Sykdommer som gir økt appetitt (diabetes, cushing, lavt stoffskifte)
- Medisiner (f.eks. steroider som kortison)


Atferdsrelaterte årsaker:
- Tisper spiser valpenes avføring for å holde det rent og skjule spor for rovdyr
- Nysgjerrighet (valper)
- Stress/nervøsitet
- Understimulert hund (for lite mosjon/mental trening)
- Vant til å sloss om maten og har vært mye sulten (fra store kull, avvent for tidlig, gatehunder, mm)
- Valper kan lære denne uvanen fra tispen, søsken eller andre hunder i husholdningen
- Hunder som har fått skjenn av eier prøver å skjule sporene
- Noen hunder synes simpelthen avføring smaker godt


En del hunder spiser avføring fra andre dyr som hest, storfe, sau, mm. En teori er at de ville dyrene i hundefamilien gjør dette fordi avføring fra planteetere inneholder vitamin B. Man bør ikke la hunden spise avføring fra disse dyrene fordi den kan inneholde medisinrester etter behandling mot innvollsorm. Ivermektin som brukes for å behandle innvollsorm hos disse dyrene kan være giftig for en del hunderaser. Collie, border collie, shetland sheepdog, old english sheepdog, schäfer, skye terrier, silkemynde, langhåret whippet og australsk shepherd tåler ikke ivermektin. Også hunder som er blanding av en av disse rasene kan være følsomme for ivermektin.

Dødelig parasitt påvist hos hund i Norge

Høsten 2016 ble hjerteorm påvist ved obduksjon av en hund som var ulovlig importert fra Spania til Norge. Det er ingen krav om at hunder som importeres til Norge har blitt testet eller behandlet mot denne parasitten. 

Kan gi hjertesvikt og blodpropp
Hjerteorm (Dirofilaria immitis) lever i hjertet og lungearteriene hos hund, katt, rev, ville hundedyr og ville kattedyr. Dyrene smittes ved stikk fra infisert mygg. Hjerteormen kan bli opptil 30 cm lang. Den kan skade blodkarene, hindre normal blodtilførsel og føre til hoste, pusteproblemer, hjertesvikt samt nyre- og leverproblemer. Hvis parasittene løsner kan de føre til blodpropp. Det tar som regel 7 ? 8 måneder fra hunden smittes til den får symptomer. Mange hunder får aldri noen symptomer, dette gjelder særlig hunder som har vokst opp i områder der hjerteorm er vanlig forekommende. I Europa finner vi hjerteormen i middelhavslandene, Portugal, Tsjekkia, Slovakia, Bulgaria, Romania og Sveits.

Bildet viser en knute av hjerteorm i lungevevet hos den obduserte hunden.

Ulovlig importert
Hunden som ble ulovlig importert fra Spania ble avlivet kort tid etter at den kom til Norge. Ved obduksjon ble det funnet 40 - 50 hjerteormer i lungearterien og forgreninger av denne. Hjerteorm er ennå ikke påvist hos norske hunder, men det er ikke første gang den påvises på hunder importert fra utlandet.

Vanskelig å behandle
Døde ormer kan forårsake blodpropp eller forgiftningsliknende reaksjoner. Hjerteormen kan også bli resistent mot preparatene som benyttes. Norske hunder er mer utsatte fordi disse ikke har naturlige antistoffer mot hjerteormen. 

Smitter med mygg
Det finnes myggarter i Norge som mulig kan overføre hjerteorm. Det er derfor svært viktig å hindre at denne kommer til Norge. 

Ingen krav til behandling
Det er ingen krav til å behandle mot hjerteorm før hunder importeres til Norge. Dessuten kan det ta opptil 6 mnd. fra hunden smittes til smitten kan påvises ved blodprøve. Mange som importerer hunder til Norge er ikke klar over dette og tror at dersom de følger regelverket er de også trygge for hjerteorm, hvilket ikke er tilfelle. Hjerteorm er en av grunnen til at man bør være svært skeptisk til import av gatehunder. 


Bildet viser noen av hjerteormene som ble funnet hos hunden som ble obdusert. 

Betaler tusenvis for avføring

Asian Palm Civet produces Kopi luwak
Licensed from: truphoto / yayimages.com

Den vekker deg om morgenen når alle andre har gitt opp. Holder deg tålmodig med selskap gjennom dager og netter med jobb eller studier. Holder deg på bena gjennom slankekuren. Stiller alltid opp når du skal på date, jobbintervju eller besøk hos svigerforeldrene. En kopp rykende, nybrent kaffe er uvurderlig for de fleste av oss, men hvor mye er du villig til å betale?

Nordmenn drikker 160 liter kaffe i året
Vi nordmenn er blant de mest kaffedrikkende folkeslagene i hele verden. Gjennomsnittlig drikker hver av oss tre kopper kaffe hver eneste dag. Siden kaffen kom til Norge på slutten av 1600-tallet har den gjort oss avhengig fysisk, mentalt og sosialt. 

Kaffe som mote
Med sitt utømmelige hav av smaker har kaffe blitt mote på nivå med vin. God kaffe er et kvalitetsstempel for restauranter og andre serveringssteder så vel som et sosialt statussymbol for bedrifter og privatpersoner. Kaffe fås kjøpt i alle kvaliteter og prisklasser, men skal du drikke kaffe med eliten må du punge ut. Kopi luwak er verdens dyreste kaffe og har en meget spesiell produksjonslinje.

Coffee beans
Licensed from: Sea Wave / yayimages.com

Kan koste en månedslønn
For én kilo Kopi luwak bønner må du regne med en pris på mellom 1750 og 2650 kroner. Synes du ikke det er flott nok, finnes det en ekstra eksklusiv variant fra ville sivetter i Vietnam. Denne koster 24 000 kroner kiloen, omtrent en normal norsk mnedslønn. Restauranter kan ta opptil 650 kroner for en kopp, men fortvil ikke. I Indonesia kan du få smake en kopp helt ned til femtilappen. 

Eksklusiv avføring
Å være verdt sin vekt i gull er et kjent uttrykk for de fleste. Det kan man virkelig si om den asiatiske palmesivetten, eller retter sagt dens avføringen. Det katteliknende dyret spiser de modne kaffebærene. På reisen gjennom fordøyelsessystemet blir kun kjøttet fra kaffebærene fordøyd, mens bønnene er like hele. Når bønnene kommer ut med avføringen til palmesivetten er de innsatt med et enzym. Dette enzymet har syrenøytraliserende effekt og gjør derfor bønnene mindre bitre.     

Smoking Hot Coffee with Civet Coffee Beans
Licensed from: Iamnee / yayimages.com

Selges til Asia
Etter 12 - 24 timer i palmesivettens fordøyelsessystem kommer kaffebønnene ut med avføringen. De blir da vasket, renset og brent. Mesteparten av Kopi luwak kaffe produseres på de indonesiske øyene, hovedsaklig Sumatra. Kopi er det indonesiske ordet for kaffe, mens luwak er det lokale ordet for palmesivett på Sumatra. Kopi luwak kaffe selges over hele verden, men de ivrigste kundene finner vi i Japan, Taiwan og Sør-Korea.