hits

november 2016

Hvorfor fryser ikke hunder på bena?

Sledge dogs in speed racing
Licensed from: ventdusud / yayimages.com

Nå som vinteren nærmer seg er det på tide å finne frem tykke ullsokker og solide vintersko som holder føttene varme i snø, vind og flere titalls minusgrader. Men hvorfor kan vår firbente bestevenn gå barbeint i all slags vær og vind? Det ville vært særdeles upraktisk for de ville hundedyrene som rev og ulv å fryse på bena om vinteren.


Koster mye krefter å fryse
Det er ikke bare den ubehagelige følelsen som er problemet ved frysing. Når dyr eller mennesker fryser, mister kroppen varme. Kroppen må bruke mer energi for å opprettholde normal kroppstemperatur. Det betyr at dyret må spise mer. Om vinteren er det ofte vanskeligere for rovdyrene å finne mat. Det er derfor viktig med mekanismer i kroppen som reduserer varmetapet for å spare på energien.


Sirkulasjonssystemet 
De fleste kjenner til at sirkulasjonssystemet, dvs. hjerte, blodkar og blod frakter ulike stoffer som oksygen, karbondioksid, hormoner, antistoffer, mm. rundt i kroppen. Sirkulasjonssystemet er også viktig for å regulere varmen. Varmt blod kan fraktes til kalde områder av kroppen og vice versa. Arterier er blodårer som frakter varmt blod fra hjertet ut i kroppen, mens vener er blodårene som frakter blodet tilbake til hjertet.  


Unikt sirkulasjonssystem i potene
Japanske forskere har ved hjelp av elektronmikroskop studert hva som foregår inne i hundepoten når temperaturen faller. I hundens tredeputer er arteriene omgitt av et nettverk av vener. Venene og arteriene ligger ekstremt tett inntil hverandre. Dette gjør at varme raskt kan overføres fra arteriene til venene når temperaturen faller og dermed varme opp tredeputene. Det arterielle blodet er da kaldere når det kommer ytterst i tredeputen. På denne måten unngår hunden å fryse på bena og blodet som skal tilbake til kroppen varmes opp slik at varmetapet blir minimalt. Dette er det samme systemet som blant annet finnes i pingvinens føtter og delfinens ryggfinne. I tillegg har tredeputene tykk hud og et fettlag som også er med på å holde kulden ute. 

Les også: 5 grunner til at hunden slikker deg

kissing chihuahua
Licensed from: cynoclub / yayimages.com


 

Ville du drept for mote?

Lørdag 12. november avholdt dyrevernorganisasjonen NOAH sitt årlige fakkeltog mot pels. Med over 8000 oppmøtte i 26 byer ble toget det største i sin tretten år lange historie. NOAH jobber for å avvikle pelsdyrnæringen i Norge.

Aylar med engasjement for dyrevern
Aylar har har et sterkt engasjement for dyrevern, samtidig som hun har et realistisk syn på dyrehold. Det er viktig å begynne der vi faktisk kan gjøre en forskjell. Alle kan starte med å legge vekk forfengelighetsprodukter som pels, og dermed spare dyrene for enorme lidelser, mener hun. Ikke minst er det viktig med kunnskap og bevisstgjøring. Mange mennesker som bruker pels, støtter ikke bevisst pelsdyroppdrett. De fleste kjøper pelsprodukter fordi de er uvitende eller simpelthen bare følger moten. Selv ville jeg nesten heller gått med pels fra mine egne hunder når de dør, fremfor pels fra mink eller rev som har levd et helt liv i bur. Dette er kanskje en tanke som høres barbarisk eller pervers ut, men det er mer etisk riktig å bruke dyr som har dødd av alderdom eller sykdom etter et naturlig liv, enn dyr som blir avlet opp og lever et helt liv i bur eller blir fanget med groteske fangstmetoder.

Aylar under fakkeltog mot pels i fjor.

Blør eller sulter i hjel
Det er ikke alltid like lett for forbrukerne å ta et standpunkt. Hva med kaniner som kan brukes til både mat- og pelsproduksjon og som lettere trives i fangenskap? Og hva med ville dyr som har levd et naturlig liv, er det greit å bruke pels fra dem? 
Så lenge dyrene lever sitt naturlige liv og dør av en naturlig årsak, ville jeg ikke hatt et problem med å bruke dem til verken mat eller til pelsprodukter, men dette er ikke realiteten for kaninene. Ville dyr blir fanget med blant annet fotsaks. Der blir de sittende fast med enorme smerter helt til dyret blir hentet. Det kan ta så lang tid at de i stedet blør eller sulter i hjel. I fotsaksen blir de dessuten et sjanseløst bytte for andre rovdyr

Arctic Fox
Licensed from: visceral / yayimages.com

Pels var en nødvendighet
Idéen bak pels er egentlig ikke så dum. I en tid fjern fra vår egen dreiet hverdagen seg om å overleve. Skaffe mat og husly, forsvare seg mot fiender, ta vare på barna, osv. I kalde land som Norge var man helt avhengig av ull og pels for å lage klær som tålte det ugjestmilde klimaet. Man skjøt dyr for å få mat og brukte skinn og pels til å lage klær og sko. Pels var en nødvendighet, men mye har endret seg siden den gang.

Hvor går grensene?
Når vi bruker produkter fra levende dyr er vi alltid nødt til å forholde oss til det etiske aspektet.
Jeg har forståelse for at det blir for revolusjonerende for folk flest å kutte ut alt som kommer fra dyr, men alle kan gjøre en forskjell ved å være mer bevisste på hvilket produkter man kjøper eller bruker. Kjøper du pelsprodukter støtter du en næring der dyr påføres store lidelser uansett om det er ville dyr eller dyr som er avlet opp i bur. Alle bør være bevisste og ta grep der de kan for å spare dyrene for helt unødvendige lidelser. Jeg er mektig lei av hylekoret "bryr man seg om pelsdyr må man også være veganer". Vi må jobbe med å bedre dyrevelferden i alle ledd og det er lett å starte der dyr unødvendig lider og dør for mote, sier Aylar.

Lever ikke i flokk
Rev og mink er rovdyr som i naturen ikke lever i flokk og beveger seg over store områder for å jakte. Deres naturlig levesett gjør det så å si umulig å skape et miljø der disse dyrene trives og som i tillegg er økonomisk bærekraftig. 

Vi må tenke internasjonalt
I kampen mot pelsdyroppdrett er det viktig å ikke glemme virkeligheten også utenfor Norges grenser. Skal vi forby pelsdyrnæringen i Norge bør vi også forby pelsprodukter fra rev, mink, o.l. Hvis ikke kan det ende med at vi importerer pels som er produsert under langt verre forhold enn det dyrene i Norge har.

Du kan gjøre en forskjell!

Hilsen Aylar & Aja
 

Denne katten drikker blod som en vampyr

Kattedyrene er blant de mest elegante dyrene på jorden. Det er fascinerende å studere deres selvsikre arroganse. De sover opptil 20 timer i døgnet og få kan kose seg som en katt. Men bak den bedagelige fasaden skjuler et av verdens mest nådeløse rovdyr seg. 


Lever i ørkenen
Sandkatten lever i ørkenen i Nord-Afrika og Sørvest- og Sentral-Asia. Den bor i forlatte hi etter rever eller pinnsvin. Den er godt tilpasset de ugjestmilde omgivelsene. Tykk pels under potene fungerer som isolasjon slik at sandkatten kan bevege seg fritt både ved ekstrem varme og kulde.


Drikker blod
På sandkattens meny står hovedsakelig smågnagere, men også fugler, reptiler og insekter. Som kjent er vann mangelvare i ørkenen. Dette problemet har sandkatten løst på Draculas måte, ved å drikke blod fra sine ofre. På denne måten greier sandkatten å tilfredsstille sitt væskebehov. Kanskje like greit at denne krabaten ikke har slått an som kjæledyr... 

 

Les også: kan katter gjøre oss friskere?

Sel ble skyld i skilsmisse

Grey seal
Licensed from: GentooMultimedia / yayimages.com

Jobben førte Siri, hennes mann og deres to barn til Svalbard. Den eventyrlystne familien bega seg ut på enhver utfordring den arktiske øygruppen kan by på. En dag ble de med en lokal mann på selsafari, som viste seg å være seljakt. 


Selsafari
Solen skinte tyst i vinterlandskapet. De små båtene manøvrerte seg mellom isklumpene i det mørke havet. Stadig kunne de se seler titte opp gjennom pustehullene i isen. Barna ba stille om at den lokale mannen ikke skulle treffe noen sel. Han traff.


Fete fingre
Siri var fast bestemt på at hun skulle ha med seg det nydelige selskinnet hjem. Tradisjonen tro skal man bruke hele dyret. Under skinnet har selen et tykt lag av spekk. Dette ble Siris oppgave å fjerne, noe hun gjorde etter beste evne. Både kjøtt og skinn ble med hjem. 


Endte med skilsmisse
Dagen etter oppdaget Siri til sin forundring at gifteringen hennes var sporløst forsvunnet. Den hadde glidd inn i det tykke, glatte laget av fett på selen og var borte for alltid. Kanskje var det skjebnen, kort tid etter ble Siri skilt. 

Divorced
Licensed from: AlphaBaby / yayimages.com