hits

desember 2016

9 tips til hundeeiere på nyttårsaften

Siblings with dog under blanket
Foto: Yayimages

Nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder og hundeeiere. Både høye smell og kraftige lysglimt kan være svært skremmende for de firbente. Her er tipsene som gjør nyttårsaften litt bedre for hunden din.

1. Forbered hunden
I dagene og ukene før nyttårsaften kan man spille av lyder fra raketter. Start med lavt volum og skru gradvis høyere. Slike klipp kan du finne f.eks. på YouTube. 

2. Slit ut hunden
Sørg for å gå en lang tur med hunden på nyttårsaften. Tren gjerne også lydighet eller annet som mentalt sliter ut hunden.

3. Vær sammen med hunden
Ikke la hunden være alene når rakettene begynner å smelle! Hvis du har en redd hund må du være sammen med den helt til den har roet seg. Prøv å oppføre deg normalt. Ikke trøst hunden. Hvis man synes synd på hunden kan dette forsterke redselen.

4. Velg riktig oppholdssted
Hunden bør være i et rom med best mulig lyddemping. Blinkende lys er også skremmende. Har du kjeller er dette et godt alternativ. Ta med buret eller hundesengen hvor hunden føler seg trygg. Dekk til alle vinduer for å unngå at hunden oppfatter lysglimt fra rakettene. 

Les også: 5 grunner til at hunden slikker deg

Foto: Yayimages

5. Bomull i ørene
Bomull i ørene demper lyden. Bomullspads er lette å få ut igjen. Putt de så langt ned i ørene som mulig. Hunder har lang øregang og du greier ikke skade trommehinnen med fingrene eller bomull.

6. Sett på radio eller TV
Andre ufarlige lyder som radio og TV bidrar til å gjøre hunden mindre observant på skumle smell. 

7. Distraksjon
Du kan distrahere hunden med leker og godbiter. 

8. Kennel
Har du en veldig redd hund bør du vurdere å reise bort til et sted med mindre raketter. En del kenneler og hundehoteller tilbyr tilpasset opphold for hunder på nyttårsaften. 

9. Medisiner
Det finnes flere ulike preparater som kan brukes på hunder som er ekstremt redde på nyttårsaften. Snakk med veterinæren om hva som er best for din hund. 

Følg bloggen på Facebook og Instagram

 

Godt nyttår!

Fireworks
Licensed from: szefei / yayimages.com


 

Gavebånd kan skade pus

isolated cat and gift
Foto:: Yellowj / yayimages.com

Vi veterinærer får hvert år inn dyr som har svelget gavebånd og det ender dessverre ikke alltid godt.​ Mange katter er svært begeistret for de krøllete gavebåndene som blir liggende rundt når vi åpner pakker. Disse er morsomme, men slett ikke ufarlige. Hvis katten svelger slike gavebånd kan det fort bli kritisk. Båndene er skarpe og kan lage stygge skader i munnen, spiserøret, magesekken eller tarmene. I tillegg kan de lett sette seg fast.

Dersom katten din har svelget et gavebånd skal du ikke forsøke å dra det ut, men reise rett til veterinær. Hvis du drar det ut kan det gjøre mer skade enn nytte. Katter som har svelget gavebånd må som regel akutt-opereres. Det er oftest de unge, lekne kattene som kommer til klinikken. Typiske tegn på at katten kan ha svelget gavebånd er nedsatt allmenntilstand og oppkast. Ofte kan man også finne deler av båndet i munnen, f.eks. under tungen. Gavebånd er på samme måte farlig for hunder, men det er oftest katter som faller for fristelsen. 

Les også: Derfor maler katter

Julematen som er farlig for hunden din

Dog with Christmas tree
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

I julen bugner det av gastronomiske fristelser, men julematen kan i verste fall ta livet av hunden din. Pass på å ikke sette julematen slik at hunden kan få tak i den. Her er en liste over hva du må passe på. 

Ribbe
Det er ikke farlig å gi hunden en liten ribbebit, men pass på mengden siden ribbe inneholder mye fett. Dersom hunder får i seg store mengder på en gang kan det føre til akutt bukspyttkjertelbetennelse. Symptomer er oppkast, buksmerter, nedsatt allmenntilstand og matlyst. Dette gjelder også annen fet mat som f.eks. skinnet fra kalkun. 

Pinnekjøtt og klippfisk
Hvert år er det eksempler på hunder som har stjålet pinnekjøtt eller klippfisk som står til utvanning. Pinnekjøtt er ekstremt salt før det er vannet ut og er ikke bra for hunder. For mye salt fører til oppkast, diaré og magesmerter. Saltforgiftning kan føre til skader på nerver og blodkar med symptomer som uro, skjelvninger og ustøhet. 

Les også: Hvilken hunderase bør du velge når du har barn

Torsk
Hunder skal ikke spise ben fra fisk. Disse er veldig skarpe og kan sette seg fast eller skade fordøyelseskanalen.

Rosiner og druer
Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. En liten eske med Sun Maid rosiner er potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg. Første symptom på forgiftning er oppkast. Uten behandling vil hunden bli raskt dårligere med diaré, nedsatt matlyst, magesmerter og bevisstløshet. 

Raisin
Licensed from: Ockra / yayimages.com

Nøtter
Ikke gi nøtter til hunden din. Selv om nøtter sjelden gir alvorlig forgiftning, kan det føre til at hunden blir kvalm og utilpass. Macadamianøtter er verst, men også andre nøtter som f.eks. mandler kan gi reaksjoner hos hund. Lett forgiftning forventes hos hunder som har spist minst én macadamianøtt per kilo kroppsvekt. I tillegg finnes det flere eksempler på hunder som har svelget nøtter hele med skall som har blitt sittende fast i fordøyelseskanalen. Kroppen greier ikke å bryte ned det harde nøtteskallet og i noen tilfeller må man operere ut nøtten.

Sjokolade
Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. Jo høyere innhold av kakao jo mer teobromin inneholder sjokoladen. Mørk sjokolade er derfor farligere enn melkesjokolade. De første tegnene på forgiftning er oppkast, uro, skjelvninger og rask pust. Senere kan hunden få diaré, drikke unormalt mye, skjelve og få høy hjertefrekvens. Ved alvorlig forgiftning kan hunden få feber, unormal hjertefrekvens, høyt blodtrykk og krampe og død.

Sjekk i tabellen når veterinær bør kontaktes

Løk og hvitløk
Løk og hvitløk inneholder stoffet tiosulfat som kan gi alvorlig forgiftning hos hund. Stoffet skader de røde blodcellene slik at hunden får blodmangel. Japanske hunderaser som akita og shiba er mer sensitive. Symptomer sees 12 timer til 5 dager etter inntak. Hunden får nedsatt allmenntilstand, kan få oppkast, diaré, magesmerter, sikle, virke sløv, mm. 

Gjær og gjærdeig
Gjær frigjør alkohol og gass i magesekken slik at hunden kan få alkoholforgiftning. Gassen øker også risikoen for utvidelse av magesekken, magedreining og tarmslyng.

Braided buns
Licensed from: Givaga / yayimages.com

Juleblomster
Flere av plantene og blomstene vi pynter til jul med er giftige for hunder. Eksempler er kristtorn, svibel, julerose, amaryllis, azalea, og saint paulia.

Fremmedlegemer
Hunder kan svelge mat eller gjenstander som ikke er fordøyelige og kan bli sittende i fordøyelseskanalen. Eksempler er knokler, nøtter, granbar, korker, julepynt, gavebånd, aluminiumfolie, plastemballasje, små leker, mm. 

Følg bloggen på Facebook og Instagram 

Derfor maler katter

Baby cat portrait
Licensed from: simply / yayimages.com

Katter bruker maling for å kommunisere sine behov og følelser. Lyden kan bety langt mer enn at katten koser seg og det er ikke alltid like lett for oss mennesker å forstå hva katten vil si oss med maling. Det er nettopp denne utilregneligheten som for noen av oss gjør katter uimotståelig selvstendige og for andre uforståelig ufordragelige (hundemennesker). 


Tilfreds
Dette er kanskje den følelsen de fleste av oss forbinder med en malende katt. En katt som ligger avslappet og maler vil i de fleste tilfeller være nettopp tilfreds. Noen omtaler maling som kattens smil. 


Smisking
Maling er en perfekt måte å smiske med oss mennesker på. Hvilken katteeier kan vel motstå en malende katt som stryker seg langs bena? Derfor maler katter ofte hvis de vil ha mat, vil slippes ut eller inn, mm. Ofte legger katten også inn noen små mjau når den ønsker dine tjenester. 

Les også: Kan katter gjøre oss friskere?


Selvhjelp
Forskning tyder på at maling kan ha en helende effekt på syke og skadede katter. Når katten maler forårsaker dette vibrasjoner i kroppen som kan bidra til:
- Dempe smerter
- Begrense hevelser
- Gjøre knoklene sterkere
- Gjøre at skader i knokler, sener og bløtvev gror raskere
- Bygge muskelmasse
- Lettere å puste


Oppnå kontakt
Katter kan male når de er syke, skadde eller redde. Et slags sos for å oppnå kontakt. . 


Kattunger
Kun få dager gamle kan kattunger begynne å male. Dette er en måte å fortelle kattemor at de har de bra, samt hvor de er. 

Følg bloggen på Facebook og Instagram

little kitten isolated on white
Licensed from: eriklam / yayimages.com